+36 (20) 555 9777
Szakterületek

Körözés


A körözés gyűjtőfogalom, melynek része az ismeretlen helyen lévő személy felkutatása érdekében végzett intézkedés.
 

A személykörözés kiterjedhet a gyanúsítottra, vádlottra, tanúra, illetve a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható személyre is.  A körözést a körözés elrendelésére feljogosított hatóság határozata alapján a Rendőrség folytatja.
 

Beszélhetünk nemzetközi körözésről is, amikor a magyar hatóság kezdeményezésére más állam hatósága, az adott állam területén végez körözési tevékenységet. A magyar hatóság akkor kezdeményezheti a más állam területén folytatandó körözést, ha a körözés elrendelésének a hazai jogban meghatározott feltételei fennállnak. A magyar hatóság által megkeresett állam - az esetleges nemzetközi szerződés illetve viszonosság tartalmát is figyelembe véve - a saját belső joga szerint fogja végrehajtani a körözést.
 

E körben szükséges megemlíteni az elfogatóparancsot is, ami olyan körözés, mely meghatározott esetben azt is elrendeli, hogy a körözött személyt elfogása esetén őrizetbe kell venni, és az elfogatóparancsot kibocsátó vagy az abban megjelölt más ügyész, illetve nyomozó hatóság, illetve az elfogatóparancsot kibocsátó vagy az abban megjelölt más bíróság elé kell állítani.
 

Amennyiben további kérdése van, illetve személye körözés alatt áll, mindenképpen forduljon büntetőjogi szakemberhez.